Logo Image 0
loder_img

Een moment geduld, uw verzoek wordt verwerkt.

Apk Autotechnicus AVS Auto's

APK

De Apk keuring is een jaarlijks terugkerende keuring die binnen Europa wettelijk verplicht is voor auto's ouder dan drie jaar. Het jaarlijks Apk keuren zorgt ervoor dat eventueel te vervangen en te repareren onderdelen worden opgemerkt. Hierdoor weet u zeker dat u na de Apk keuring weer een veilig voertuig heeft en de weg op mag*.

Handige tool? Kenteken checken via de RDW kentekencheck.

Bent u benieuwd naar de APK datum, het voorgaand aantal eigenaren van een occasion of specificaties van uw voertuig, zoals het gewicht, de datum van toelating en andere specificaties die u niet direct in het geheugen heeft? Door kenteken checken via de RDW Kentekencheck krijgt u snel en gemakkelijk inzicht in uw voertuig.
 
Het enige dat u hiervoor nodig heeft is het kenteken en de link https://ovi.rdw.nl/. Dit is de directe link naar de pagina van de RDW kentekencheck.
 

Hoe gaat een Apk keuring?

Tijdens de algemene periodieke keuring (Apk keuring) wordt uw auto nagelopen op de minimale veiligheids- en milieueisen die op dat moment in Europa gelden. Bij AVS Auto's controleren we tijdens een apk keuring standaard de staat van uw autobanden, de schokdempers, de verlichting en de remmen.

Heeft uw auto mankementen? Dan worden deze met een Apk keuring tijdig blootgelegd, waardoor u geld kunt besparen op onderhoud. Na afloop van de apk keuring ontvangt u een Apk keurings rapport waarin staat of uw auto apk is goedgekeurd.

Wordt uw voertuig niet Apk goedgekeurd? Wij geven u aan welke mankementen dienen te worden opgelost, zodat uw voertuig, na het oplossen van de mankementen, alsnog Apk goedgekeurd kan worden. Zonder geldend Apk keuringsbewijs mag u de weg niet op.

Het Apk keuren voorkomt zodoende dat er gevaarlijke situaties ontstaan met voertuigen die niet veilig genoeg zijn om aan het verkeer deel te nemen. Een Apk keuring mag enkel door een RDW erkend bedrijf zoals AVS Auto's in Oud-Beijerland worden uitgevoerd.

Voor elke type voertuig zijn er andere regels rondom de frequentie van de APK

Niet elk voertuig is hetzelfde. Daarom zijn er verschillende categorieën waarin voertuigen zijn ingedeeld voor de apk:
 
 
Personenwagens en lichte bedrijfswagens van minder dan 3500 kg op benzine;
Vanaf de fabriek zijn voertuigen in deze categorie vier jaar apk vrij. De eerste (fabrieks)keuring is 4 jaar geldig, de tweede keuring 2 jaar, de derde keuring 2 jaar en de vierde keuring 1 jaar. Alle keuringen daarna zijn 1 jaar geldig.  
 
Personenwagens en lichte bedrijfswagens op diesel of LPG;

Voor deze groep geldt de regel dat deze voertuigen vanuit de fabriekskeuring 3 jaar gelden, de tweede keuring is 1 jaar geldig en alle daarop volgende keuringen zijn ook 1 jaar geldig.

Personenwagens en bedrijfswagens zwaarder dan 3500 kg;
Voertuigen uit deze categorie dienen vanaf de fabrieks apk elk jaar gekeurd te worden en zijn zodoende 1 jaar geldig.
 
Oldtimers;
De APK voor oldtimers is opgedeeld in oldtimers met een bouwjaar voor 1960 en oldtimers ouder dan 30 jaar. De oldtimers met een bouwjaar van voor 1960 hebben een vrijstelling voor de keuring. Oldtimers die zijn vrijgesteld van APK hebben wel jaarlijks controle en onderhoud nodig. Zo voorkomt u schade, onnodig dure reparaties en onveilige situaties.
 
Oldtimers ouder dan 30 jaar dienen om de 2 jaar APK gekeurd worden.

Caravan of camper;
Een caravan heeft geen wettelijke verplichte APK. Wel is het verstandig deze jaarlijks te laten controleren en onderhouden om onveilige situaties en dure reparaties te voorkomen. Een camper valt onder de wet van personen- en bedrijfswagens en is wel APK verplicht. De frequentie van keuren is afhankelijk van het gewicht en de brandstof van uw camper.
 

*De APK is een moment opname. Door de keuring weet u dat uw voertuig op dat moment in orde is en voldoet aan de veiligheidseisen vanuit RDW. Een APK geeft geen garantie dat uw voertuig het gehele jaar veilig blijft. U rijdt er immers vaak en veel mee en het kan altijd voorkomen dat uw auto iets gaat mankeren. Regelmatige controle en onderhoud voorkomen onveilige situaties en schade aan uw auto. Met tijdige controle en onderhoud houdt u zodoende vinger aan de pols.
 
 
 
 

Apk staat voor 'Algemene Periodieke Keuring'. De Apk is verplicht voor alle voertuigen ouder dan 3 jaar. 

Tijdens de apk wordt er naar het volgende gekeken:

- Verkeersveiligheid
Remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie.

- Milieu
Uitstoot van uitlaatgassen en aanwezigheid van onderdelen als een roetfilter en katalysator.

- Registratie
Kilometerstand, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.

In Nederland worden jaarlijks bijna 7 miljoen Algemene Periodieke Keuringen gedaan. Deze keuring staat gelijk aan een algehele gezondheidscheck bij mensen. Er wordt gekeken of het voertuig nog voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen en milieueisen. Ook wordt er gekeken of het voertuig geregistreerd is in het kentekenregister. 
Alleen met een geldige apk is uw auto verzekerd en mag het voertuig de weg op. 

Een apk is een terugkerende keuring welke, afhankelijk van de leeftijd van het voertuig, jaarlijks terugkeert. 
 

Zonder geldig APK-keuringsbewijs mag uw voertuig de weg niet op. Ook bent u niet verzekerd en loopt u risico op een flinke boete. Daarnaast kan uw voertuig onveilig zijn, waardoor er hoger risico is op onveilige verkeerssituaties en ongelukken. 

Met een geldige APK-keuring weet u dus zeker dat u op dat moment* met een veilige auto de weg opgaat. 

*een APK is een momentopname en een regelmatig terugkerende keuring.

Weet u niet precies hoe vaak uw voertuig gekeurd moet worden of met welke interval?  Op de website van het RDW vindt u het apk-keuringsschema. Hier leest u wanneer uw auto gekeurd moet worden en met welke frequentie. 

Ook kunt u via het kenteken van uw voertuig controleren wanneer uw voertuig apk gekeurd moet zijn. Dit doet u via de kentekencheck van het RDW.  U leest hier ook de vervaldatum van de APK. Deze vervaldatum staat ook op uw APK-keuringsrapport.

Zorg ervoor dat u uw voertuig vóór deze datum apk gekeurd is. Wanneer uw voertuig niet of niet op tijd apk gekeurd wordt, risceert u een boete van € 140, ook wanneer deze niet actief wordt gebruikt op de weg.

Bent u graag op tijd met het apk keuren? Vanaf 2 maanden vóór de vervaldatum kunt u al een apk keurings afspraak maken, mét behoud van de oorspronkelijke apk datum. 

De onderhoudskosten van elektrische auto's zijn over het algemeen lager dan de onderhoudskosten van niet-elektrische auto's. Toch moeten elektrische auto's net zo vaak apk gekeurd worden als reguliere auto's.

Bij de APK wordt er naast de aandrijflijn ook naar de banden, remmen en verlichting gekeken. Dit geldt zodoende ook voor elektrische auto's. 

Per 1 januari 2023 is de roetfiltertest een verplicht onderdeel van de APK. De roetfiltertest geldt voor alle dieselvoertuigen die een roetfilter hebben. De keurmeester meet bij dieselauto’s zonder roetfilter vanaf bouwjaar 1980 hoeveel roet ze uitstoten.

De viergasmeting is een meting die de uitstoot van uitlaatgassen meet tijdens de APK. Auto's met een bouwjaar van 1993 of later ondergaan tijdens de APK ook een viergasmeting. De viergasmeting meet en bepaalt of de auto niet meer uitlaatgassen uitstoot dan wettelijk mag. De viergasmeting vindt plaats bij auto's met een benzinemotor of een lpg-motor met een geregelde katalysator.

Via steekproeven controleert de RDW regelmatig of een APK goed is uitgevoerd door de garage. Wanneer uw auto geselecteerd wordt voor een steekproef, moet deze na de keuring beschikbaar blijven voor een steekproefkeuring door de RDW. Over het algemeen is de uitvoerende RDW-controleur binnen 90 minuten aanwezig voor het uitvoeren van de steekproef.

Wanneer uw auto geselecteerd is voor een steekproef, bent u verplicht mee te werken. Neemt u uw voertuig mee vóór deze door de RDW controleur is gecontroleerd, dan ontvangt u geen keuringsraport en kan het zijn dat de goedkeuring van uw voertuig wordt ingetrokken. Dit heeft weer als gevolg dat u een boete kan worden opgelegd. Als deze situatie zich voordoet dan kunt u voor een nieuwe apk niet meer terecht bij uw huidige garage. Een nieuwe keuring mag in zo'n geval alleen door de RDW worden uitgevoerd op een RDW locatie in Nederland. 

U bent vrij om te kiezen of u alleen een apk laat uitvoeren of deze apk combineert met een grote- of kleine onderhoudsbeurt.

Een APK-keuring combineren met een onderhoudsbeurt is een slimme zet. Uw auto wordt uitgebreider bekeken, zonder dat het veel arbeidsuren kost. Ook kost het u minder tijd, aangezien uw auto toch al bij de garage staat.  Combineert u bij ons uw apk met een onderhoudsbeurt, dan is uw apk gratis, exclusief de wettelijke afmeldkosten van € 11,-.

Een apk kost bij ons € 39,95,-. Combineert u de apk met een kleine- of grote onderhoudsbeurt? Dan is de apk gratis, exclusief de wettelijke afmeldkosten van € 11,-

Het apk keuren van een voertuig duurt gemiddeld maximaal een uur. Deze tijd kan afwijken wanneer uw voertuig bepaalde mankementen blijkt te hebben of wanneer uw voertuig voor een steekproef wordt geselecteerd.

Het kan gebeuren dat uw voertuig wordt afgekeurd tijdens de apk keuring. U krijgt dan een keuringsbewijs waarin vermeld staat dat u twee maanden de tijd heeft om uw voertuig op de afgekeurde punten te laten repareren. In deze twee maanden mag u niet met uw voertuig de openbare weg op. 

Zodra uw voertuig gerepareerd is, moet deze opnieuw apk gekeurd worden. Wanneer uw voertuig niet binnen twee maanden na de afkeuring is gekeurd, ontvangt u een boete.

Wist u dat u aansprakelijk bent wanneer u met een afgekeurd voertuig een ongeval veroorzaakt? De eventuele schade wordt dan niet vergoed, omdat het mogelijk is dat het ongeval veroorzaakt is door het defect van uw voertuig.  

Bent u uw apk keuringsbewijs kwijt? Kan gebeuren. U vraagt eenvoudig een kopie van het keuringsbewijs aan via een RDW keuringsstation of via een RDW klantenbalie. De kosten voor het aanvragen van een kopie keuringsbewijs bedragen € 16,-.

U heeft een keuringsbewijs ook nodig wanneer u uw voertuig gaat verkopen.

Is uw voertuig ouder dan 50 jaar? Dan spreken we over een oldtimer.

Oldtimers zijn in Nederland vrijgesteld van de apk keuring en hoeven niet meer gekeurd te worden. De reden van de vrijstelling ligt in het feit dat de oldtimers over het algemeen goed onderhouden worden en er weinig mee gereden wordt. Natuurlijk blijft jaarlijks en goed onderhoud én regelmatige controle ook bij oldtimers van groot belang.

Het is in Nederland niet verplicht om uw apk keuringsrapport bij u te hebben. Uiteraard is het wel verstandig deze bij u te hebben, zodat u deze kunt laten zien wanneer er om gevraagd wordt.

In het buitenland wordt er geregeld om uw keuringsrapport gevraagd. Het is daarom verstandig om uw keuringsrapport mee te nemen wanneer u met uw voertuig naar het buitenland gaat.

Als u uw auto verkoopt, moet u het keuringsrapport aan de nieuwe eigenaar geven.

Kenteken checken leert u veel over uw huidige voertuig, uw gewenste voertuig of net aangekochte voertuig. Daarnaast is kenteken checken een fijn hulpmiddel om even de apk datum te checken, de bruto BPM te berekenen of uw maandelijkse kosten aan motorrijtuigenbelasting op te vragen.
 
Meer weten over uw voertuig of de occasion die u op het oog heeft? Doe de RDW kentekencheck op https://ovi.rdw.nl/ 

Werkplaatsafspraak plannen?

0186-707011

Selecteer uw werkzaamheden

Morgen Internet - Zorgeloos website