Logo Image 0
loder_img

Een moment geduld, uw verzoek wordt verwerkt.

autobanden opslaan AVS Auto's

Bandenservice

Het is van belang dat u uw banden in topconditie houdt. Ze zorgen er namelijk voor dat u veilig op uw bestemming aankomt. U houdt uw banden in topconditie door uw zomerbanden en winterbanden het juiste onderhoud te geven.
Zo rijdt u niet alleen comfortabeler en veiliger, maar bespaart u ook een hoop geld.

 Het belang van winterbanden en zomerbanden
 
Tussen winterbanden en zomerbanden zit een aantal verschillen, zoals de profieldiepte, het profielpatroon en de hardheid van het rubber (ook wel compound genoemd).
We leggen u graag uit wat de verschillen en voordelen zijn van het hebben van zomerbanden
én winterbanden.
 

Zomer- & winterbanden bij AVS Auto's Oud Beijerland

Wanneer u zowel zomer- als winterbanden in uw bezit heeft, weet u dat u twee keer per jaar de banden dient te verwisselen naar het aankomende seizoen. 

Zomer- en winterbanden verschillen van elkaar door de samenstelling van het rubber en het verschil in profiel.

Winterbanden hebben een grover profiel dat zorgt voor meer grip op gladde en natte wegen. Denk aan sneeuw, ijzel en regen. Bij temperaturen onder de 7 graden presteren winterbanden beter dan zomerbanden. Maar waarom is het hebben van zomerbanden dan ook van belang en hoe weet u wanneer het tijd is om te wisselen? Dat leggen we u hieronder graag uit!

De voordelen en verschillen van zomerbanden en winterbanden

Winterbanden
 
Winterbanden bevatten meer natuurrubber dan zomerbanden. Dit is een zacht soort rubber. Hierdoor blijven de banden bij koud weer soepel. Hoe zachter het rubber, hoe meer grip er ontstaat op het wegdek. Het rubber kan zich dan namelijk gemakkelijker vasthechten aan het wegdek waardoor de grip en de kwaliteit van rijden verbeteren. Winterbanden presteren het beste in koude jaargetijden bij temperaturen van 7 graden of minder.
 
Hoe werkt een winterband?
 
Een winterband heeft een dieper en grover profiel dan een zomerband. De band bestaat uit kleine groeven en het profiel is meer uit blokjes opgebouwd. Het heeft afvoerkanalen aan de zijkant, hierdoor kan de winterband meer water afvoeren en heeft deze meer grip in de sneeuw in de profielblokken. De groeven zorgen voor de perfecte grip op het wegdek doordat ze zich als het ware vastbijten in sneeuw, smeltende sneeuw en ijs. Ook zorgen de groeven ervoor dat de aquaplanning wordt voorkomen door het water via de groeven te verspreiden.
 
Doordat het profiel van de banden dieper is dan dat van de zomerband, kan zich in de holtes en groeven sneeuw ophopen. Sneeuw hecht zich goed op sneeuw. (Dit heeft u vast wel eens gemerkt tijdens het maken van een sneeuwpop.) De holtes met sneeuw hechten zich dus extra goed aan de sneeuw op het wegdek. Hierdoor duwen de banden het voertuig vooruit op gladde wegen die bedekt zijn met sneeuw of ijs.
 
Kunnen winterbanden in de zomer?
 
Winterbanden in de zomer zorgen voor problemen. Het rubber zal snel slijten en de band raakt onveilig. Ook kost het uw voertuig veel brandstof door de overmatige wrijving met het wegdek. Uw voertuig en daarmee uw rijgedrag reageren trager en zorgen zo voor onveilige situaties op weg.
 
Hoe herkent u een winterband?
 
Winterbanden die geregistreerd en gecertificeerd zijn herkent u aan het ‘wintersymbool’ op de zijkant van de band. Dit symbool betreft de afbeelding van bergen met een sneeuwvlok.
De aanwezigheid van dit symbool geeft ook aan dat u over banden beschikt die voldoen aan de veiligheidscriteria voor winterse weersomstandigheden.

 

Zomerbanden

Zomerbanden zijn voorzien van een hard rubber, ook wel compound genoemd. Waar een winterband een zacht rubber gebruikt, is het rubber van zomerbanden dus harder en minder soepel. Het rubber van zomerbanden kan zich aanpassen aan de temperatuur. Zodra het warmer wordt, wordt het rubber soepeler. Hierdoor is de zomerband geschikt voor droog en nat wegdek bij temperaturen boven de 7 graden.
 
Hoe werkt een zomerband?
 
Een zomerband heeft minder en minder diepe groeven dan winterbanden. Ook de profielblokken verschillen van die van de winterbanden. Ze zijn opgebouwd uit verschillende, minder diepe blokjes. Hierdoor wordt er meer contactoppervlak met het wegdek gecreëerd. De profielblokken bij zomerbanden zorgen zowel in de lengte als in de breedte voor meer grip op de weg bij hogere temperaturen en zorgen zo voor een goede wegligging bij droog en nat weer.  Dit is dan ook merkbaar in de lengte van de remweg.
 
Ondanks dat zomerbanden geschikt zijn voor verschillende weersomstandigheden, zoals droog en nat weer en hoge en lagere temperaturen, hebben zomerbanden geen grip op de weg in koude weersomstandigheden. Dit komt doordat een zomerband minder natuurrubber bevat dan een winterband en zodoende minder soepel is en minder grip kan creëren op het wegdek.
 


Kunnen zomerbanden in de winter?
 
Zomerbanden kunnen veel weersomstandigheden aan. Echter zijn deze banden ongeschikt voor koud en winters nat wegdek. Bij temperaturen lager dan 7 graden zal het rubber van zomerbanden verharden, broos worden en uiteindelijk schade vertonen. De band is vanaf dat moment niet meer veilig.
 
Voor een optimaal gebruik van de zomerbanden én uw voertuig gebruikt u zomerbanden alleen in de periode dat de temperatuur 7 graden of hoger is. Hierdoor hebben de banden volledig grip op het wegdek, ervaren minder wrijving en gebruiken hierdoor minder brandstof.
 

 

 

Nog een aantal interessante bandenweetjes voor u op een rij.

Wist u dat:

- Winterbanden er op een nat wegdek (bij een temperatuur van 7 graden of lager) voor zorgen dat uw remafstand korter is?
   Zo staat u met een snelheid van 100  km per uur 4 meter eerder stil dan met zomerbanden.

 

- Winterbanden op sneeuw uw remweg met de helft verkorten ten opzichte van zomerbanden?
   Dit kan met een snelheid van 50 km per uur al een verschil van 28 meter opleveren.

 

- Winterbanden met een profieldiepte van 4,5 mm of minder geen voordelen meer bieden bij winterse weersomstandigheden?
  Deze moeten dan worden vervangen.

- Zomerbanden in elk formaat verkrijgbaar zijn?

- Er tegenwoordig ook all weather banden zijn?

 
 
 

Het wisselen tussen zomerbanden en winterbanden is belangrijk. Beide type banden zijn ontworpen om optimale prestaties te leveren onder verschillende weersomstandigheden. Winterbanden bieden betere grip en tractie bij koude temperaturen van 7 graden of lager en bij sneeuw. Zomerbanden zijn geoptimaliseerd zijn voor warmere omstandigheden van 7 graden of hoger.

Beide type banden hebben invloed op de veiligheid, het rij- en remgedrag en de remweg. 

Het ideale moment voor het wisselen tussen zomer- en winterbanden hangt af van het weer en de temperatuur. Wij raden aan om de winterbanden te laten monteren zodra de temperatuur op 7 graden of lager komt. Zomerbanden kunnen het beste bij temperaturen boven de 7 graden worden gemonteerd.  

In de meeste gevallen raden we aan om het wisselen van de banden over te laten aan een professionele garage zoals AVS Auto's Oud Beijerland. Wij bekijken namelijk direct de staat van de banden, de uitlijning en controleren de ophanging op eventuele mankementen of schade. Ook werken wij met geschikte gereedschappen en apparatuur, waardoor de wissel vlot en veiliig verloopt. 
 

Als uw winter- of zomer banden niet in gebruik zijn, is het verstandig om de banden koel, droog en op een donkere plaats op te slaan. Om vervorming te voorkomen kunnen de banden het beste worden opgeslagen op een speciale standaard of hanger. AVS Auto's Oud Beijerland heeft voor haar klanten een opslagmogelijkheid. 

Slaat u uw banden thuis op? Zorg er dan voor dat deze op een standaard of hanger worden geplaatst, zodat deze niet vervormen. Banden die niet op velgen zijn gemonteerd, moeten niet worden opgestapeld om schade te voorkomen. 

Twijfelt u of uw zomer- winterbanden nog goed zijn of wellicht vervangen moeten worden? Kom dan even langs zodat wij het voor u kunnen controleren. 

Banden die versleten zijn vertonen tekenen van ongelijke slijtage. Denk hierbij aan afgevlakte profielblokken, ongelijke slijtagepatronen en scheurtjes in het rubber. Bij slijtage is het belangrijk om de profieldiepte van de band in de gaten te houden. Winterbanden moeten minimaal 4 millimeter profiel hebben en zomerbanden minimaal 3 millimeter.

Onze bandenservice zorgt ervoor dat uw banden goed gecontroleerd worden. We kijken hierbij naar de banden en controleren deze op eventuele schade en slijtage, het profiel, de staat van de velgen en het remsysteem. Hierdoor voorkomen we onveilige situaties op de weg. Wanneer er beschadigingen of problemen zijn, dan komen deze naar voren tijdens de bandenservice. Dit zorgt ervoor dat we tijdig kunnen inspringen, repareren of vervangen. 

Onze bandenservice geeft u ook de mogelijkheid uw seizoensbanden op te slaan. Dit is handig, snel en efficiënt bij het wisselen van de banden.

Werkplaatsafspraak plannen?

Morgen Internet - Zorgeloos website